På svenska In English Auf Deutsch
Priser i: 

Allmänt om kaktusar & odlingsråd

-Vad är en suckulent?
Med det botaniska begreppet suckulenter menas växter som kan lagra vatten i stammens och bladens celler, och därigenom överleva längre torrperioder. Bland suckulenterna räknas framför allt kaktusarna, Cactaceae, men även Crassulaceae och Mesembryanthemaceae, samt vissa släkten och arter ur bl a Aloe, Gasteria och Euphorbia. 

Kaktusfamiljen består av ett par tusen olika arter, uppdelade i ett hundratal olika släkten. Naturligtvis varierar antalet arter och släkten botanikerna emellan. Många tusen namn har blivit beskrivna genom åren, speciellt i mitten av seklet, som idag endast är att betrakta som synonymer.

Melocactus matanzanusKaktusarna har mycket skiftande utseende. I Arizona växer den upp till 15 meter höga Carnegia gigantea, Saguaro-kaktusen. I Bolivia & Argentina finner man Blossfeldia liliputana som inte blir större än en tumnagel! I de tropiska regnskogarna klänger bladkaktéer i träden, ibland 50 meter upp i trädkronorna!

-Var växer kaktusarna?
Kaktusar hittar man uteslutande på den amerikanska kontinenten, med undantag för några få Rhipsalis-arter. De växer utspritt från Patagonien i söder och upp till Kanada i norr. Det mest artrika landet är Mexiko, men även de södra delarna av USA, Peru, Chile, Bolivia och Argentina uppvisar en fantastisk flora av dessa intressanta och taggiga växter. De kaktéer som man ser runt Medelhavet är alltså inplanterade, och ej naturligt förekommande!

 Kaktusarna växer i de mest skiftande miljöer, alltifrån fuktiga, tropiska regnskogar i Costa Rica och Peru (Epiphyllum, Rhipsalis) till de torraste öknar i norra Chile (Copiapoa). I de höga Anderna på upp till 4000 meters höjd växer vissa arter som dagligen utsätts för minusgrader, isande vindar och brännande sol. I USA & Kanada växer arter som under viloperioden begravs i snö och is!

-Blommar alla kaktusar?
Alla kaktusar kan blomma! Orsaken till att lekmannen sällan får se kaktusen i blom är att han/hon inte tänker på att ge plantan en viloperiod. I naturen vilar dessa växter under den torra och kalla delen av året. När värmen och fuktigheten sedan tilltar börjar de växa och bilda blomknoppar. Försöker man efterlikna dessa förhållanden är chanserna mycket goda att få se sina kaktusar blomma! Svalt och torrt under vilan gäller för de flesta arter; precis som i hemlandet.

Notocactus guiterreziiPlantorna kan ha de mest varierande blommor. De minsta blir inte större än några millimeter breda (Blossfeldia, Mammillaria), medan andra blir upp till 25 centimeter breda (Epiphyllum, Selenicereus)! Färgerna är alltifrån vitt till djupaste violett. Bland de blomvilligaste släktena hittar vi Rebutia, Parodia, Notocactus, Lobivia och Mammillaria.

Hur odlar man kaktusar?

Kaktusar skall generellt sett stå så ljust som möjligt, med full sol under hela året, men helst också luftigt. Undantag tas för bladkaktéer som helst står i halvskugga t ex Schlumbergera, julkaktusen.

 Turbinicarpus schmiedichianus v. dickisoniae-Vilken jord ska man använda?
Substratet skall vara mycket poröst och släppa igenom vatten,

annars uppstår lätt röta och plantorna skadas. De bästa materialen är lavagrus, pimpsten, perlite, och vermiculite. Fördelen med dessa material är att de effektivt lagrar vatten, samtidigt som de ger rötterna syre. Finns inte dessa material att tillgå klarar man sig också utmärkt bra med vanlig kaktusjord, utblandad med små Leca-kulor och sand. Se till att krukorna har dräneringshål så att rötterna inte blir stående i vatten efter en vattning!

-Hur ofta ska man vattna?
Vattning sker ca en gång per vecka under den varma perioden, från april-maj till oktober. Är det mycket varmt behövs ibland vattning varannan dag. Plantorna vattnas så att substratet blir helt genomfuktat, utan att för den skull bli blött med risk för röta. Gödning ges i små doser, och man skall akta sig för att ge kväve i för stor utsträckning då detta verkar hämmande på blomningen och försvagar cellerna. Kaktusarna blir vackrare ju mer kompakta och täta de blir! Med för mycket gödning, framför allt kväve, blir de försvagade, uppsvällda och får glest mellan taggarna. 

-Hur skall kaktusar övervintras?
Kaktusar skall övervintras svalt och torrt under perioden november-mars. Temperaturen bör ligga på 5-15 °C. Vissa arter föredrar varmare medan andra kyligare. I böckerna läser du hur olika arter föredrar sin vintervila. Men ca 90% av plantorna som man finner i handeln mår bra av en temperatur kring 10 °C.

 Varför ska de stå kallt? Helt enkelt för att efterlikna de naturliga betingelserna på den amerikanska kontinenten. De flesta växer i bergstrakter med stora temperatur- och nederbördsvariationer. Vintern i kaktusarnas naturliga miljö är oftast mycket torr och kylig. 

Vissa arter av Opuntia, Echinocereus och Escobaria kan odlas utomhus året runt! De mår dock allra bäst av att övervintras i t ex ett ouppvärmt växthus, på en altan eller en balkong, med skydd mot den värsta vätan. Tillsammans med Agave, Yucca, Sedum, Sempervivum och andra suckulenter kan du bygga upp ett spännande året-runt-landskap med exotiska växter!


Sök
Copyright Mats Winberg
2020-10-01